woensdag 25 april 2012

Doden bij overstromingen Kunduz en andere delen Noord-Afghanistan

Bij recente overstromingen in vijf provincies in het noorden van Afghanistan zijn zeker nog 20 mensen om het leven gekomen en 12 gewonden gevallen. In Kunduz vielen 4 doden, waaronder 3 meisjes tussen de vier en negen jaar oud, toen een dak instortte.

Het persagentschap Pajhwok meldt woensdag dat de vier dodelijke slachtoffers in Kunduz in het district Khanabad vielen, aldus de Afghaanse rampenbestrijdingsdienst. Er raakte ook een persoon gewond.

Daken stortten in door de overstromingen die onlangs zijn begonnen in de provincie. Veel mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

Volgens Mir Agha Etebari van de Afghanistan National Disaster Management Authority (ANDMA) zijn in de districten Imam Sahib en Khanabad ongeveer 200 huizen, meer dan 500 landerijen, twee sleutelbruggen en enkele kanalen verwoest.

De ANDMA deelt samen met de Afghaanse Rode Halve Maan (Afghan Red Crescent Society/ARCS) hulp uit aan de slachtoffers van de overstromingsramp.

TOLO News maakt melding van minstens 20 doden en 5 getroffen provincies. Naast Baghlan, Kunduz en Takhar zijn Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz, en Badakhshan, in het uiterste noordoosten van het land, getroffen.

Het heeft twee dagen achtereen zwaar geregend, zo vertelde Lal Mohammad Ahmadzai, de woordvoerder van de 303 Pamir Police Zone in het noorden van Afghanistan.

Ahmadzai vertelde dat ook honderden dieren om het leven zijn gekomen.

Zaterdag vielen al 13 doden en 6 gewonden door overstromingen in drie districten in de provincie Baghlan en de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar.

Reddingsteams zijn opgeroepen om de bewoners van de provincies te helpen.

Het dodental van de overstromingen is in een week tijd opgelopen tot 43 in de noordelijke provincies in Afghanistan, waaronder Baghlan, Takhar, Balkh en Faryab

Takhar
In de provincie Takhar, de oostelijke buurprovincie van Kunduz, zijn zeker vier doden door de overstromingen te betreuren, aldus Pajhwok. Er zijn veel gewonden.

De districten Ashkamash, Namakab, Chal, Bangi, Farkhar, Warsej en de hoofdstad Taloqan zijn door het wassende water getroffen. 1.200 acres landbouwgrond en 200 huizen zijn weggespoeld in de provincie. (Een acre is 40,4685 are).

Doordat wegen onbegaanbaar zijn geworden zijn getroffen gebieden onbereikbaar voor hulpverleners.

Baghlan
In de provincie Baghlan, de zuidelijke buurprovincie van Kunduz, zijn vijf gewonden gevallen. Meer dan 40 woningen zijn door het water weggespoeld.

De gewonden zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Het gebied Shamraq, aan de rand van de provinciehoofdstad Pul-i-Khumri, is getroffen.

De overstromingen in de noordelijke provincies Takhar, Kunduz en Baghlan hebben aan minstens 10 mensen het leven gekost. Honderden mensen zijn dakloos geraakt.

In een aantal gebieden komt de hulpverlening moeilijk op gang omdat wegen onbegaanbaar zijn geworden.

Elk jaar krijgt het noorden van Afghanistan te maken met smeltwater uit het Hindoekoesj-gebergte, dat zich van het centrale deel van Afghanistan uitstrekt over het noorden naar de grensrivieren de Panj en de Amu Darja met buurland Tadzjikistan.

Samen met zware regenval vergroot dit de kans op overstromingen in het voorjaar.

De rivieren in dit gebied maken deel uit van het bassin van het Aral-meer.